Simon & Yvette gaan op vakantie

Waarom Dominica ?

We waren op zoek naar een mooie locatie om onze duikvakantie door te brengen en in verschillende boeken werd het kleine eilandje Dominica (niet te verwarren met de Dominicaanse republiek!) aangeschreven als een van de mooiste plaatsen ter wereld om te duiken. Het eiland ligt in de Caraibische zee, is slechts 750km2 groot (net iets groter dan Texel) en ruim 60% ervan bestaat uit tropisch regenwoud. Dus naast het duiken zou er nog genoeg moois boven water te zien zijn.

Maar hoe boeken we dat ?
Nadat de boeken en internet ons helemaal lekker hadden gemaakt voor dit mooie eiland zijn we snel naar diverse reisbureau's gegaan om wat boekingsinformatie op te vragen. Maar dat was een domper, want wat bleek, reizen naar Dominica werden vrijwel niet aangeboden! We konden er met moeite eentje vinden, maar dat was precies aan de 'verkeerde' kant van het eiland. Dat was namelijk aan de kant van de Atlantische oceaan en laat je aan die kant nu net niet goed kunnen duiken vanwege de vaak sterke stroming.
Toen zijn we zelf maar eens wat gaat zoeken op internet en kwamen uit bij Nature Island Dive, een kleine duikschool op Dominica die ook een eigen cottage direct naast de zee verhuurde. We konden alleen maar positieve reviews op internet vinden over deze duikschool, dus onze keuze was gemaakt en we hebben rechtstreeks met hun contact opgenomen om daar een cottage te boeken. De vliegreis hebben we geboekt via vliegwinkel.nl.

De reis
Op 2 oktober 2004 begon de reis vanaf Schiphol. Van tevoren wisten we al dat het een lange, erg lange reis zou worden. In totaal zou onze reis ruim 24 uur gaan duren. Met hier en daar een korte pauze tussen de vluchten door waarbij we even zouden kunnen uitrusten (dachten we tenminste..). Onze reis zou gaan van Schiphol naar Parijs, van Parijs naar St. Maarten, van St. Maarten naar Antigua, en van Antigua naar Dominica.
In Parijs begon de pret al. We hadden ongeveer 2 uur om over te stappen naar de aansluitende vlucht naar St. Maarten. Zee-en van tijd dus dachten we. Maar wat bleek, de security was enorm aangescherpt na 9-11 en iedereen moest langs een extra strenge security check, waar we bijna anderhalf uur in de rij hebben gestaan. Uiteindelijk moesten we een sprintje trekken om nog op tijd te zijn bij de incheckbalie!
Op St. Maarten aangekomen moesten we overstappen op een klein vliegtuigje (Dash-8, 37 personen max.) naar Antigua. Echter, ondanks dat we nadrukkelijk hadden verzocht op Schiphol om onze koffers direct door te sturen, zagen we ineens 1 van onze koffers op de afhaalband staan !? Nog een tijdje gewacht of de andere koffer en duikspullen ook op de band zouden verschijnen, maar dit was niet het geval. De ene koffer maar weer ingecheckt en gevraagd waar onze andere koffers zouden zijn. Deze zouden waarschijnlijk wel doorgestuurd zijn.
Op Antigua (een heel klein vliegveldje) moesten we voor de laatste keer overstappen op eenzelfde klein vliegtuigje. Daar voor de zekerheid nog maar eens gevraagd of ze onze bagage wel door zouden zetten naar het volgende vliegtuig. Onze namen werden op een stukje papier opgeschreven en men zou het in orde maken.
Op Dominica aangekomen bleek echter dat geen enkele van onze koffers/duikspullen was aangekomen. Stond een deel nu nog op St. Maarten en een deel op Antigua, of .. of ? We werden gelukkig goed opgevangen door onze gastvrouw (Karen) en zij is er meteen achteraan gegaan. Omdat we vrij laat aankwamen en vrijwel iedereen al weg was van het vliegveld kon er op dat moment niet zo veel meer gedaan worden. We zijn toen dus maar naar onze cottage gebracht. Dit bleek ook nog bijna anderhalf uur rijden te zijn over een weg met honderden scherpe bochten en ook nog eens in het pikkedonker (geen straatverlichting). Yvette was half misselijk van alle bochten toen we uiteindelijk bij onze cottage werden gedropt.
Daar zaten we dan de volgende ochtend op de veranda, 30-35 graden en wij hadden slechts een spijkerbroek en een trui. Gelukkig kregen we al snel te horen dat onze koffers gevonden waren en met de eerstvolgende vlucht in de middag gebracht zouden worden. Karen heeft onze koffers vervolgens van het vliegveld opgehaald (rit van 3 uur!). Wat waren wij blij toen we onze koffers weer zagen. Eindelijk korte broek en t-shirt...:). En wat een super service van Karen om dit helemaal voor ons op te halen.

De vakantie zelf
Nadat we alles weer compleet hadden zijn we naar de duikschool gegaan om te kijken wat er mogelijk was. Omdat we net buiten het hoogseizoen kwamen, waren wij vrijwel de enige duikers(!), dus het kwam er op neer dat we een persoonlijke duikinstructeur en boatsman hadden (alle duiken moesten per boot gemaakt worden). We konden dus iedere dag zelf kiezen naar welke duikstek we wilden gaan. Een aantal keer hadden we wat gezelschap van een paar andere duikers, maar meestal waren wij met z'n twee-en.
De duiken daar waren werkelijk geweldig! We waren al erg 'verwende' duikers nadat we op Bonaire/Curacao gedoken hadden, maar de duiken op Dominica waren op z'n minst net zo mooi en vaak zelfs nog mooier. Vooral het kleurrijke koraal, de vele (grote) krabben en kreeften tijdens de nachtduiken en schildpadden, octopussen, zeepaardjes en inktvissen waren erg indrukwekkend. Op de foto-pagina vind je een korte impressie van wat we onder water gezien hebben.

Naast de vele duiken hebben we ook over het eiland rondgereden met onze gehuurde auto. De wegen waren allemaal ontzettend smal, met veel (eigenlijk alleen maar) onoverzichtelijke bochten, dus het rijden zelf was ook al een avontuur op zich. Tijdens een korte maar zware regenval (tja, het blijft een regenwoud) kwamen we nog vast te zitten in de modder, vlak naast een diep ravijn toen we moesten uitwijken voor een tegemoetkomende auto. Gelukkig kwam Yvette ineens met het idee 'hee we hadden toch een 4-wheel-drive?'. En inderdaad, met de 4WD was het een koud kunstje om weer om de weg te komen in plaats van onder aan het ravijn.
Ook hebben we lange wandelingen door het regenwoud gemaakt en hebben we diverse indrukwekkende watervallen bezocht, één daarvan onder leiding van een plaatselijke gids. Zonder gids hadden we dit niet gered. Hij wist precies op welke plaatsen we de riviertjes konden oversteken en via welke rotsen je moest klimmen om bij de hoog gelegen waterval te kunnen komen.
We hebben zelfs ook nog aan 'walvis-spotten' gedaan. Met een grote, snelle boot zijn we enkele tientallen kilometers uit de kust gevaren op zoek naar sperm-whales. Met onderwatermicrofoons proberen ze de walvisgeluiden op te vangen om ze te lokaliseren. Uiteindelijk hebben we een (kleine) walvis gevonden en gezien. Er waren meer walvissen te horen, maar die bleven voorlopig nog onder water en daar konden we helaas niet meer op wachten (kan ruim 2 uur duren).

Omdat 1 plaatje vaak meer zegt dan 1000 woorden (laat staan de 1180 woorden zoals hierboven), vind je hier een fotoimpressie van onze vakantie (of klik op 'Foto's' aan de linkerkant onder Dominica)

terug naar boven